Timp de mai multe secole, pisica era considerată un animal care face parte dintr-o lume aparte, inaccesibilă omului. Această lume era cea a zânelor, a elfilor, a gnomilor şi a piticilor, lume pe care anglo-saxonii au denumit-o « micul popor ».
Pisica este implicată în numeroase obiceiuri. În Turcia, femeia adulteră era pedepsită în felul următor: o pisică era pusă în chiloţii acesteia.
Legenda lui Iacob (cel de-al treilea fiu al lui Adam şi Eva) spune că pisica este capabilă să traverseze porţile Raiului. Se află la mijloc, între Dumnezeu şi Diavol, pe jumătate înăuntru şi pe jumătate afară. Pentru a-l consola pe fiul cuplului repudiat de Dumnezeu, pisica poate intra în Paradisul terestru ori de care ori vrea. Acest secret a fost transmis descendenţilor săi. Se spune că pe pământ încă există o pisică care cunoaşte drumul spre Paradis.
Pisica are harul de a intra în contact cu morţii. Conform numeroaselor mărturii, după moartea unei pisici, într-o casă, un animal identic apare ca prin “magie” şi vrea să între în casa respectivă. Se spune că pisica poate să vadă perfect şi noaptea. Iată cele mai întâlnite superstiţii legate de pisici:
În cazul în care o pisică neagră merge în acceaşi direcţie cu tine, vei avea noroc. În caz contrar, dacă se intersectează cu direcţia ta de mers, vei avea parte doar de ghinion. Înainte să înceapă ploaia, pisica stă cu mustăţile căzute. Oamenii care îşi chinuie pisicile vor muri în timpul unei furtuni.
Pisica închisă la culoare (nu neagră) care trece prin faţa ta îţi aduce aur. În cazul în care o pisică intră în încăperea în care se află sicriul unui mort, aceasta trebuie ucisă deoarece persoana care o va atinge va orbi. În cazul în care îneci o pisică vei muri înecat. Când o pisică neagră îşi face apariţia la o înmormântare, înseamnă că un alt membru al familiei îşi va pierde viaţa în curând.