Superstiţii în ţări europene

10321

În Europa, există o mulţime de superstiţii commune: pisica neagră, nu trebuie treci pe sub scară, nu trebuie spargi o oglindă sau deschizi o umbrela în interior. Însă, în afară de aceste referinţe comune, există şi superstiţii specifice la nivel naţional, rezultatul unor evenimente sau tradiţii culturale folclorice. Iată-le:

Portugalia. În Portugalia mergi de-a-ndaratelea poartă ghinion. Piciorul stâng aduce ghinion, trebuie te asiguri de faptul intri într-o încăpere cu piciorul drept. Dacă urechea dreaptă ţi se încălzeşte, înseamnă cineva te vorbeşte de rău. Dacă îţi iei hainele invers vei avea noroc.

Spania. Spaniolii cred Marţi 13 este zi cu ghinion, nu Vineri 13 cum este în majoritatea ţărilor. Marţi este un nume derivat de la numele de Marte care, în Evul Mediu se traducea prin « răul mic » şi semnifica violenţă, tensiune şi agresivitate. Marte este zeul războiului. În plus, se spune episodul Turnului Babel a avut loc tot într-o zi de Marţi 13.

Franţa. În Franţa, cine vede un păianjen odată cu lăsarea serii va avea noroc. Cine are 13 invitaţi la masă va avea ghinion. Una din explicaţii este faptul serviciile de masă au 12 piese. De asemenea, dacă pui pâinea invers pe masă vei avea ghinion. Această superstiţie îşi are originile în Evul Mediu. Brutarii aveau obiceiul prepare o pâine pentru călăi. Era aşezată invers astfel încât clienţii înţelegeau cui îi este destinată. Aşezată invers pe masă, pâinea atrage ghinionul şi moartea.

Irlanda. Irlanda este o ţară plină de superstiţii. Prima este cea a trifoiului cu patru foi. Deoarece era atât de greu de găsit, irlandezii erau convinşi poartă noroc. În Irlanda nu trebuie întrebi niciodată un bărbat care merge la pescuit unde merge. Dacă te ridici de pe un scaun iar acesta cade vei avea ghinion.

LĂSAȚI UN MESAJ