Superstiţii legate de sare

4624

Există zone în care sarea a fost denumită aurul alb. În Africa, era atât de preţuită încât se folosea ca monedă de schimb. În Grecia Antică sarea era venerată, se folosea ca ofrandă adusă zeilor în cadrul numeroaselor ritualuri de sacrificare a animalelor.

Care sunt supersititiile legate de sare? Sunt destul de numeroase, am adunat doar câteva din ele.

Una din cele mai cunoscute este cea în care se aruncă un praf de sare deasupra umărului stâng. De ce trebuie faci acest lucru? Ca scapi de ghinion şi necaz. Această superstiţie îşi are originea în Alomantie, ghicitul în sare.

În Roma Antică, sarea era extrem de rară. Era oferită drept salariu legionarilor. Cuvântul salariu vine de la latinescul salarium care înseamă raţie de sare. În Evul Mediu sarea nu se mai folosea pe post de remuneraţie însă era rară şi preţioasă.

Dacă cineva varsă sare atunci iese garantat ceartă. Asta deoarece, după cum spuneam, pe vremuri era extrem de preţioasă iar risipa sa poate isca certuri şi conflicte. În Antichitate, sarea era simbolul prieteniei. În faţa invitaţilor la cină se aşeza pe masă o cupa cu sare. Legenda spune , într-o zi, din neatenţie, un invitat a vărsat sarea pe masă. Stăpânul casei, înfuriat de această faptă, l-a ucis cu sabia.

Cine vrea ţină ghinionul departe de casă trebuie pună sare la intrarea în casă nouă şi pe scări pentru ca ghinionul rămână afară. Dacă este pusă în pragul casei sau pe pervazul geamului, spiritele rele vor sta departe de casă.

Chinezii sunt convinşi de faptul persoana care ţine câteva grame de sare în portofel va atrage bogăţia. Se spune persoana care găteşte o mâncare sărată este îndrăgostită. Gravidele au obiceiul de a apela la o metodă străveche pentru a afla sexul copilului, înainte ca acesta se vadă la ecograf. I se presară pe cap puţină sare fără ştie. În cazul în care duce mâna la gură va avea fată, în cazul în care îşi duce mâna la nas va avea băiat.

LĂSAȚI UN MESAJ