Cifra 13

2153

Cifrele, numerele, se află printre principalele surse de superstiţii. Cu toţii avem numere fetiş, numere care ne poartă noroc, legate cel mai adesea de ziua noastră de naştere. Printre toate acestea, cifra 13 este universal recunoscută în societăţile occidentale ca fiind o cifră ce poartă ghinion. În unele ţări, în Statele Unite de exemplu, nu există un al 13-lea etaj în clădiri, nu există camera 13 în hoteluri, nici locul cu numărul 13 în avion!

Care sunt originile acestei superstiţii?
În Antichitate, cifra 12 era considerată perfectă. Erau 12 zei în Olimp, 12 semne astrologice, 12 luni în calendar…13 era numărul care distrugea această perfecţiune, drept urmare era considerat nefast. În Biblie, Cina cea de Taină i-a adus la aceeaşi masă pe cei 12 Apostoli şi pe Iisus care a fost trădat de Iuda, al 13-lea aflat la masă. A fi numărul 13 la masă este considerat de rău augur.

Chiar şi perşii erau de părere cifra 13 aduce ghinion deoarece considerau există 12 constelaţii ale zodiacului care urmează conducă pământul câte 1000 de ani. În momentul în care acest ciclu se va închide, adică în cel de-al 13 lea mileniu, cerul se va prăbuşi iar pe pământ va fi un haos total.

Teama de cifra 13 este cunoscută sub numele de triskaidekaphobia, o teamă morbidă de numărul 13. 13 este ziua în care Cavalerii Templieri au fost arestaţi. În anul 1314 Marele Maestru Templier Molay a fost ars pe rug.

Dacă ziua de 13 cade într-o Vineri este considerată de către unele persoane fiind o zi extrem de ghinionistă deoarece Mântuitorul Iisus Christos a fost răstignit într-o zi de Vineri. În asociere cu această cifra, ziua de Vineri ne poate aduce doar nenorociri. Teama de această cifra este atât de mare încât unele persoane refuză se dea jos din pat în această zi.

Scandinavii considerau cifra 13 este de rău augur deoarece celor 12 semizei prezenţi în mitologie li s-au alăturat un al 13-lea, un zeu malefic, demonic, care le-a adus doar nenorociri şi probeleme pământenilor. În statele de vest, ziua de Vineri 13 este considerată o zi neagră.

O altă origine a acestei superstitiii ar putea fi următoarea: litera mem este litera cu numărul 13 din alfabetul ebraic. Consoana care este pronunţată cu gură închisă, a fost asociată cu lipsa de orizont şi a intrat în folclorul autohton drept cifra morţii. Această simbolistică se regăseşte într-o artă divinatorie cunoscută, tarotul. A 13-a arcana majoră din Tarot este Moartea. Cartea reprezentată de Moarte este un factor de schimbare şi prevesteşte un nou început.

În Numerologie, numărul 13 este un număr de probă ce indică o datorie karmică. Această cifra poate inspira teamă deoarece persoanele care rezonează puternic cu cifra 13 au lăsat în urmă lor ceva nerezolvat, acum având datoria de a achita acel ceva.

Această superstiţie a zilei de Vineri 13 s-a născut tot dintr-un reper religios. Potopul a izbucnit într-o zi de Vineri iar, potrivit credinţei mayaşe, sfârşitul lumii se pare urmează vină tot într-o zi de Vineri.

LĂSAȚI UN MESAJ