Istoria umanităţii deţine numeroase mistere, neelucidate. Mistere pentru care specialiştii încă caută o explicaţie.
Atlantida, insula fabuloasă. Filozoful Platon este cel care a evocat pentru prima dată acest loc mitic, în secolul 4. i. Ch. Cel care este considerat primul dintre filozofi descrie o insulă uriaşă situată în apropiere de strâmtoarea Gibraltar. După spusele sale, această insulă adăpostea o civilizaţie înfloritoare, civilizaţie ce a dispărut în urma unui cataclism misterios. Pentru unii, relatarea lui Platon reprezintă o simplă legendă în timp ce alţii sunt convinşi că această insula a fost reală.
Stonehenge, celebrul monument neolitic. Cel mai celebru monument neolitic din lume, al cărui nume se traduce prin « pietrele suspendate », este obiectul unui număr mare de ipoteze. Compus dintr-un ansamblu de structuri circulare concentrice, Stonhenge este situat la 13 kilometri distanţă de Salisbury, în Anglia. Monumentul formează un cerc cu un diametru de 30 de centimetri. Timp de mai mulţi ani, Stonehenge a fost asociat cu Merlin, vrăjitorul regelui Arthur. Arheologii încă nu au reuşit să înţeleagă cum britanicii din preistorie au reuşit să transporte pietrele din Ţara Galilor la Salisbury, pe o distanţă de 225 de kilometri.
Statuile de pe insula Paştelui. Insula Paştelui a fost « descoperită » într-o zi de Paşte, în 1772 de către olandezul Jacob Roggeveen. Cu siguranţă a fost surprins în momentul în care a dat peste sutele de figurine umane, cu înălţimi cuprinse între 3-12 metri care populau insula. Statuile sunt aliniate de-a lungul malului, cu spatele la mare. La acea vreme, insula era populată de polinezieni însă nu ei sunt cei care au realizat aceste statui. Se crede că statuile moai au fost realizate în secolul al X-lea, în scop religios de poporul de pascuani care a populat insula înainte de polinezieni. Statuile au fost abandonate în diferite stadii de lucru.