Stonehenge este unul din cele mai maiestuoase şi misterioase monumente din lume. Chiar dacă mii de turişti vin an de an să admire această minune a lumii, veche de peste 5000 de ani din Wiltshire, Anglia, puţini sunt cei care cunosc originea acestor pietre imense dispuse în două cercuri. Teoriile referitoare la origine acestui monument neolitic sunt numeroase. Iată câteva din ele.
Un lăcaş de cult. Una din cele mai vechi teorii indică faptul că Stonehenge a fost construit ca lăcaş de cult. Alinierea pietrelor şi felul în care monumentul se ridică în direcţia răsăritului de soare indică faptul că monumental a fost ridicat pentru adoraţia rituală a Soarelui.
Un loc de vindecare. O altă teorie afirmă că Stonehenge este un loc de vindecare. Descoperirea unor rămăşiţe umane în regiune, toate având semne de răni sau de boală, indică faptul că oamenii au călătorit până aici pentru a căuta un remediu pentru afecţiunile de care sufereau.
Un instrument muzical uriaş. Conform unor teorii, Stonehenge a fost construit pentru a face muzică. Pentru a ajunge la această concluzie suprinzătoare, cercetătorii au petrecut luni întregi lovind uşor pietrele şi înregistrând sunetele pentru a le analiza. Au constat că în timp ce majoritatea pietrelor scot un zgomot surd, pietrele albastre ale monumentului cânta.
Doi oameni ai cavernelor se plictiseau. Cea mai puţin ştiinţifică din toate teoriile existente. Greu de crezut că Stonehenge este fructul muncii laborioase a doi oameni ai cavernelor care au decis să îşi petreacă timpul deplasând rocile masive fără vreun motiv aparent.
Un vechi glob de cristal. Studii mai recente arată că Stonehenge le-a permis strămoşilor noştri să prezică evenimente celeste precum eclipse, solstitii şi echinocţii, un fel de observator astronomic modern. Faptul de a şti unde se situează în cadrul ciclului sezonier, permitea o planificare mai eficientă a muncilor agricole şi ale activitatilo sociale şi religioase.