Cele mai cunoscute 10 superstiţii

2377

Foarte multă lume crede în superstiţii. Mai multă lume decât ai putea crede. Şi chiar dacă nu crezi cu adevărat în anumite superstiţii, există însă unele gesturi pe care le eviţi în cazul în care aceste « credinţe » ar avea un sâmbure de adevăr.

Îţi prezentăm în acest articol 10 din superstiţiile cele mai curente alături de originea lor. Uneori originea lor este una religioasă, alteori este dictată pur şi simplu de prudenţă.

1. Dacă spargi o oglindă vei avea şapte ani de ghinion. În Antichitate, unii vedeau în oglindă reflexia sufletului, deci dacă spărgeai o oglindă inseamna spargi chiar sufeltul proprietarului său. O altă explicaţie – demonii se refugiau în oglinzi. Şi dacă spărgeai o oglindă se spune îi eliberai. Cifra şapte care ne duce cu gândul la Biblie, face referinţă la cele 7 vaci slabe visate de către faraon care au anunţat cei şapte ani de nefericire care au căzut peste Egipt.

2. Dacă deschizi o umbrelă înăuntru vei avea ghinion. Iată o superstiţie care îşi trage originile din Anglia secolului al XVIII-lea. În acea epoca mecanismul de deschidere al umbrelelor era unul extrem de periculos deci te puteai răni uşor sau distruge un obiect dacă o deschideai în interior. Este deci o superstiţie dictată pur şi simplu de către prudenţă.

3. Dacă porţi o haină verde la un spectacol, vei avea ghinion. Nuanţa verde a costumelor din secolul al XVIII-lea conţinea cel mai adesea arsenic. Otrava risca cel mai adesea între în porii comedienilor.

4. Dacă sunteţi 13 la masă veţi avea ghinion. O superstiţie legată de Cina cea de Taină unde mesenii erau 13 şi care s-a transformat în drama pe care o ştim deja. O altă explicaţie– serviciile de masă sunt de obicei din 12 piese.

5. Dacă aşezi o pălărie pe pat, îţi vei atrage ginionul şi un destin nefericit. Pe vremuri, oamenii îşi scoteau pălăria când intrau în camera unde se afla un mort. Dacă pui o pălărie pe pat vei avea deci aceeaşi soarta ca şi mortul.

6. Dacă oferi sau primeşti un cuţit vei strica prietenia. Nu trebuie deci accepţi acest tip de cadou.

7. Dacă treci pe sub o scară vei avea ghinion. O scară lângă un perete formează un triunghi, Sfânta Treime. Deci dacă treci pe sub o scară vei distruge Sfânta Treime şi vei comite un sacrilegiu. Este însă şi o superstiţie care vine dintr-o simplă prudenţă.

8. Dacă îţi trece o pisică neagră prin faţă vei avea ghinion. În Evul Mediu se credea pisicile sunt prietenele vrăjitoarelor. Negrul era considerat a fi culoarea diavolului.

9. Baţi în lemn ca nu se întâmple nimic rău. Lemnul reprezintă crucea lui Christos. Dacă baţi în lemn este şi cum ai spune o rugăciune, un apel pentru a se evita orice tip de ghinion.

10. Dacă pui o pâine invers pe masă vei avea ghinion. O superstiţie care datează din Evul Mediu. Pâinea pusă invers este cea care atrage ghinionul şi moartea chiar.

LĂSAȚI UN MESAJ