Ce este visul? Cum am putea defini visul?

432

Un vis este un lucru pe care il « traim » deoarece gandurile din timpul visului ni se par extrem de reale si se foloseste de simturile noastre – in special de vedere deoarece cel mai adesea suntem principalii actori in propriul nostru vis. Un vis este cel mai adesea emotional insa nu intotdeuna. Un vis este ceva de care ne amintim dimineata, un fel de memorie a activitatii noastre onirice.

Care sunt caracteristicile majore ale visului ?

Visele au fascinat si continua sa fascineze numerosi artisti, oameni de stiinta si scriitori, filzozofi si cercetatori de zeci de ani deja. Insa, doar recent visele au devenit subiectul unor cercetari stiintifice serioase. In timp ce visele pot varia in mod considerabil, Allan Hobson, un cercetator pe tema somnului a indentificat cinci caracteristici majore ale visului:

  1. Visele vin adesea cu emotii intense. Una din principalele caractaristici ale visului este ca poate conferi emotii intense, dureroase si profunde.  Exista cazuri in care emotiile sunt atat de intense incat intrerup visul sau provoaca trezirea brutala a persoanei care viseaza. Cele mai frecvente emotii din timpul unui vis sunt anxietatea, teama si surpriza.
  2. Visele sunt adesea dezorganizate si incoerente. Visele sunt pline de discontinuitati, ambiguitati sau incoerente. De exemplu visam ca stim sa zburam, ca facem o calatorie in timp sau ca vorbim cu animalele.
  3. Visele ciudate sunt acceptate fara sa mai punem intrebari. In vis, aceste situatii incoerente, fara sens, bizare, nu sunt considerate nelalocul lor. Daca ne amintim dupa ce ne trezim de acest vis, il consideram adesea ciudat, dificil de explicat, chiar daca in timpul visului totul ni se parea cat se poate de normal.
  4. Persoana care viseaza trece cel mai adesea prin senzatii ciudate. Visele care pun in scena senzatii bizare reprezinta o alta caracteristica comuna. Senzatia de a cadea in gol, incapacitatea de a merge, sau de a controla miscarile corpului sunt cele mai frecvente senzatii din timpul unui vis.
  5. Visele sunt destul de greu de rememorat. Dupa trezire nu ne putem aminti detaliile viselor. 95% din vise sunt uitate in totalitate la trezire.

LĂSAȚI UN MESAJ