Visele din timpul sarcinii

405

In timpul sarcinii, femeile au o viata onirica deosebit de bogata si variata care reflecta intensitatea transformarilor fizice pe care le sufera timp de noua luni. Timp de noua luni, pe perioada sarcinii, noptile femeii insarcinate nu sunt linistite, in special in ultimul trimestru cand burtica este mare si bebelusul da din ce in ce mai mult din picioare. Visele sunt numeroase, somnul este agitat. Visele pot fi angoasante si intrigante sau din contra, linistitoare. Visele din timpul sarcinii corespund unor mari simboluri, arhetipuri, reflectand o evolutie fizica si o munca psihologica extrem de intensa pentru femeia insarcinata.

O femeie insarcinata viseaza in mod frecvent ca naste. Nasterea in psihanaliza este adeseori asociata ideii de reinnoire, de evolutie si de maturizare. Femeia insarcinata este nevoita sa evolueze, sa isi schimbe statutul, sa devina mama. In general, cand o femeie insarcinata viseaza ca naste, acest lucru semnifica un potential creativ. Insa evolutia, nasterea unei noi forme in sine, acceptarea acestei schimbari nu este intotdeauna usoara. Iar acest lucru se poate traduce prin vise in care apar forcepsul, spitalul si masa de nastere. Exista cazuri in care femeia insarcinata viseaza ca pierde sarcina acest lucru insemnand ca ii este teama ca nu va reusi sa duca sarcina la termen.

Nopti populate cu mame si bebelusi. In timpul sarcinii, raporturile pe care viitoarea mama le intretine cu propria mama reprezinta centrul acestei evolutii fiziologice in curs. Pot aparea unele probleme relationale care necesita rezolvarea. Ies astfel la iveala numeroase conflicte nerezolvate din copilarie, din perioada in care mama era un copil. Unele angoase infantile, teama de a nu fi abandonata, lipsa afectiunii pot reveni la suprafata. Acest lucru se traduce prin vise in cadrul carora mama ocupa un loc central.

Numeroase sunt femeile insarcinate care viseaza bebelusi. Simbolic, nu este vorba de bebelusul pe care il poarta in burtica, ci de bebelusul din interior, bebelusul care ele insele au fost.

Ultimul trimestru de sarcina este mai agitat din punct de vedere oniric. Femeia insarcinata are vise din ce in ce mai ingrijoratoare si mai violente, reflect al angoaselor traite spre sfarsitul sarcinii. Femeia stie ca in curand va naste, fuziunea dintre ea si bebelus luand astfel sfarsit.

LĂSAȚI UN MESAJ