Tiberiu

334

Prenumele de baiat Tiberiu, ce este foarte popular in onomastica noastra contemporana, ocupa un statut aparte in spatiul romanesc, deoarece a fost reinviat datorita Scolii Ardelene. Mai precis, in epoca Renasterii, mai multe nume de persoana clasice, cu o insemnatate aparte, aveau sa fie revitalizate, numai ca, la noi, acest fenomen a aparut, cum era si normal, mult mai tarziu.

Cat despre semnificatia numelui Tiberiu, trebuie sa ne indreptam atentia spre forma de origine latina Tiberius, ce ar avea la baza denumirea unui fluviu, respectiv Tiberius. Pe baza acestei informatii, se poate spune ca semnificatia numelui Tiberiu este „nascut pe malul Tibrului”.

Chiar si asa, exista mai multe ipoteze cu privire la acest aspect, alti specialistii fiind de parere ca acest nume de persoana ar proveni de la forma Tifernus, numai ca aceasta intepretare nu este sustinuta din punct de vedere lingvistic. In sfarsit, se pare ca prenumele de baiat Tiberiu intra in onomasticonul crestin, devine calendaristic, ca mai tarziu, sa intre si spatiul romanesc, adoptand, potrivit unor cercetatori lingvisti, modelul italian.

Ti-a placut?
Articolul precedentZita
Articolul următorTania

LĂSAȚI UN MESAJ