Este normal sa nu visam?

399

De ce unele persoane nu viseaza sau nu isi amintesc ce au visat? Toata lumea viseaza, unora le apare acelasi vis in repetate randuri. Altii sunt convinsi de faptul ca ei nu viseaza, au cel putin nu isi amintesc ca viseza. Este acest fenomen posibil? Explicatiile mai jos.

Absenta viselor, un fenomen rar. Exista persoane care nu viseaza niciodata insa este vorba despre un fenomen extrem de rar. De exemplu, in urma unui accident vascular cerebral, specialistii au observat in unele cazuri ca leziunile de pe creier impiedica producerea viselor. Este vorba despre sindromul Charcot-Willebrand, care provoaca pierderea acuitatii vizuale si absenta viselor, in ciuda unui somn perfect normal cu cicluri regulate. Unele afectiuni psihologice si emotionale pot aduce cu sine o serie de faze scurte de somn paradoxal care pot, in egala masura, sa suprime visele.

Cel mai adesea, dezinteresul fata de lumea viselor este cel care provoaca absenta amintirilor. Este de ajuns sa acorzi viselor o atentie sporita pentru a incepe sa iti amintesti de ele. Femeile, mult mai interesate de viata lor interioara, isi amintesc mai usor si mai des ceea ce au visat. Daca visele nu sunt interesante este absolut normal sa nu ne amintim de ele. In majoritatea din cazuri, visele uitate cel mai usor sunt cele care contin evenimente traite pe parcursul zilei sau cele refulate de inconstientul nostru. Visele reprezinta o reflexie a pulsiunilor noastre, al inconstientului nostru.

Cum ne putem aminti mai usor de ce am visat? Mai intai, incepem prin a ne interesa, prin autosugestie, de vis si incercand sa ne amelioram memoria. La culcare, repeta de mai multe ori ca iti doresti sa iti amintesti ce ai visat dupa trezire. Vei vedea ca la trezire iti vor ramane cateva amintiri. Ne putem intocmi un jurnal al viselor, pregatit inainte de a merge la culcare. Asigura-te de faptul ca creierul tau este in forma pentru a-si putea face treaba asa cum trebuie.

Nu uita ca visele sunt deosebit de constructive si instructive, permit sa comunice inconstientului in mod direct cu constientul, ajutandu-ne sa tragem anumite concluzii.

LĂSAȚI UN MESAJ