Elena din Troia

751

Frumuseţea reprezintă una dintre cele mai periculoase arme, care poate da naştere şi unui război, iar dragostea poate fi motivul pentru care moartea reprezinte o alinare şi nu un sfârşit. Aceste două deziderate sunt exemplificate cu ajutorul uneia dintre cele mai cunoscute legende din mitologia greacă. Cu toţii am auzit de frumoasa Elena din Troia, fica marelui Zeus şi iubita viteazului Paris.

Ea, datorită frumuseţii neasemuite, a fost miza şi-n acelaşi timp punctul de plecare a celui mai mare război al istoriei universale, şi anume Războiul Troian. Legenda spune Elena, la vârsta de 12 ani a fost răpită de către puternicul Tezeu care dorea s-o ia de soţie şi dusă în Grecia lângă Attica. Datorită vitejiei fraţilor ei, Castor şi Pollux, Elena a fost salvată şi adusă din nou la palat.

Scotocind prin adâncurile mitologiei vom descoperi se spune Elena ar fi născut o fetiţă chiar înainte de a părăsi Attica, pe nume Ifigenia despre care nu se ştie multe alte informaţii. Revenind la frumoasa Elena,ajunsă la vârsta căsătoriei aceasta este curtată de către marele Ulise, regele din Ithaca. Elena însă l-a ales pe blândul Menelau, un prinţ din Micene.

Căsnicia celor doi a decurs într-un mod armonios, cei doi având doi copii, un băiat şi o fată, rupţi parcă din soare. Între timp Menelau a fost proclamat rege al Spartei. Liniştea aparentă a fost spulberată când în regat apare prinţul Paris, care după ce vede chipul Elenei în apa unui izvor, ştie aceasta îi este sortită. În această perioada Menelau este plecat în Creta, lăsându-I astfel, fără voia sa, pe Paris o cucerească pe Elena şi o convingă -l urmeze-n Grecia.

Revenit în regatul său şi observând dispariţia Elenei, Menelau pregăteşte o expediţie spre Grecia care marchează începutul sângerosului Război Troian, despre care mult s-a scris şi care a colorat imaginaţia multora dintre noi.

În acest război Paris îşi pierde viaţa, iar Elena dorind salveze Grecia se întoarce cu Menelau în Sparta unde trăiesc spun unii fericiţi, până la moartea cruntului rege. Unele legende spun Elena ar fi murit după o bună perioadă de timp în Sparta dar altele susţin aceasta a fost alungată de către fiul sau, Nicostratus. Elena ar fi fost refugiată în Rodos de către Polyxo, văduva lui Tlepolem, unul dintre liderii greci care a murit în Războiul Troian. Continuând firul aceleaşi legende aflăm Elena ar fi murit spânzurată de Tlepolem în semn de răzbunare pentru moartea soţului ei.

Cât este adevăr şi cât e pur invenţie…nu ştiu. Dar nici nu trebuie ştim ci trebuie învăţăm apreciem unele lucruri fără a căuta răspunsuri la întrebări inexistente.

Ti-a placut?
Articolul precedentLegenda Cleopatrei
Articolul următorDespre mumii..

LĂSAȚI UN MESAJ