Despre mituri pierdute-n istorie

647

Miturile reprezinta martori a istoriei din alt timp care imbina realul cu imaginatul dand nastere celor mai frumoase povesti care dainuie in timp fiind cunoscute pe toata intinderea pamantului. Din pacate insa, unele mituri se pierd in negura timpului, reprezentand niste pierderi imense pentru omenire.

Asa este si in cazul mitului care-l are-n prim plan pe Scila şi Caribda. Cati dintre voi au auzit de aceste doua nume si stiu cui ii sunt atribuite? Ei bine  Scila şi Caribda sunt doua doua stanci dintre Italia si Sicilia. Pe una dintre cele doua stanci locuia Scila un monstru infiorator, invincibil si nemuritor, cu douăsprezece picioare şi şase gâturi lungi terminate cu tot atâtea capete. Pe cealalta stanca locuia Caribda care inghitea de trei ori pe zi apa din stramptoare si o varsa in mare. Si aceasta era un monstru dar care ramanea invizibil pentru privirea marinarilor. Aceste doua vietati supranaturale au fost prezentate in operele fabuloase a lui Homer.

Totodata putin sunt cei care stiu de unde provine numele cunoscutei Mare Egee. Portiune din Marea Mediterana  ce separa Asia Mica de Grecia, si-a primit numele dupa regale Greciei, Egeu care asteptand vesti din expeditia in care plecase fiul sau Tezeu  impotriva Minotaurului din Creta. Egeu vazand corabia fiului sau intorcandu-se cu steagul negru arborat ce reprezinta semn de esec, se arunca-n apele marii, care-l inghit ca-ntr-o capcana. Din pacate moarea regelui Egeu a fost fara niciun temei deoarece Tezeu castigase acea batalie importanta, doar ca fiind prea bucuros si-n acelasi timp ostenit a uitat steagul negru arborat. In numele regelui, marea a primit numele de Marea Egee.

Despre mituri cu o insemnatate foarte imporanta dar care s-au rispit in negura timpului, putem vorbi mult, insa mi-as dori sa stiu ca v-am deschis apetitul spre a dori sa afii mai mult si ti-ai lasat libera imaginatia pentru a putea sa te simti cu adevarat patruns de aceste nestemate istorice.

 

Ti-a placut?
Articolul precedentCe este somnambulismul
Articolul următorLegenda Cleopatrei

LĂSAȚI UN MESAJ