De ce visam?

552

Ne petrecem in medie 25 de ani din viata dormind si peste 4 ani visand. Somnul are o functie reparatoare si recuperatoare primordiala. Cat despre vise, acestea reprezinta cele mai misterioase elemente din viata noastra. Visele corespund unei activitati speciale ale creierului in timpul somnului.

La trezire, ramane din vise o amintire mai mult sau mai putin clara. Numeroase sunt persoanele care afirma ca nu au visat niciodata insa, cu toate acestea, oricine doarme la un anumit moment dat din viata chiar daca nu isi aminteste neaparat ce a visat sau ca a visat.

De ce visam? Visam cand dormim, mai precis in faza in care suntem scufundati intr-un somn mai adanc. A visa corespunde unui process complet fiziologic. In medie, visam in jur de 90 de minute pe noapte, in unele faze extreme de precise ale somnului.

Adormirea survine in momentul in care trecem de la starea constienta la starea inconstienta. Ochii se misca, insa miscarile corpului se diminueaza incetul cu incetul. Aceasta faza corespunde unei stari de semi-constienta si cel mai mic zgomot ne poate trezi.

Somnul lejer costituie a doua si a treia faza a somnului. Persoana care doarme nu este constienta de lumea care o inconjoara si nu se trezeste decat daca aude un zgomot puternic. Ochii raman mobili insa corpul este imobil. Somnul lejer este important deoarece dureaza aproape jumatate de noapte.

Somnul profund se caracterizeaza printr-o respiratie regulata si o diminuare a frecventei batailor inimii. Ochii sunt imobili. In timpul acestui stadiu de somn profund – care dureaza in jur de un sfert de ora la fiecare ciclu de somn – pot aparea si visele scurte.

Somnul paradoxal corespunde momentului in care o persoana este profund adormita. Activitatea musculara este inexistenta in timp ce activitatea cerebrala este importanta. Somnul este numit paradoxal deoarece undele electro-encefalografice pe care le putem inregistra in timp ce creierul nostru doarme sunt acelasi ca si in momentele in care suntem treji. In timpul acestei faze au loc cele mai lungi si cele mai marcante vise. Prima faza de somn paradoxal are loc in jur de 15 minute si survine la doua ore dupa adormire.

Ti-a placut?
Articolul precedentNuditatea in vis
Articolul următorMasina in vis

LĂSAȚI UN MESAJ