Crima in vis

926

Crima in vis este destul de frecventa. In general, o persoana viseaza o crima in momentul in care este martor la o crima. Insa, rareori, punem in vis scenariul propriei noastre crime. In plus, in vis suntem amenintati si urmariti. Crima in vis este frecventa atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor.  Cel mai adesea, persoanele « sacrificate » in vis de catre inconstientul nostru sunt persoane care reprezinta o anumite putere in viata noastra: tata, mama, patron sau profesori.

Inconstientul nostru, dorind sa ne protejeze, ne transmite mai putine vise in care suntem noi ucigasii sau in care suntem martori la o crima, chiar daca persoana ucisa in vis nu ne este straina, chiar din contra, ne deranjeaza in viata de zi cu zi. In vis, am putea capata forma detectivului care investigheaza aceasta crima. Putem citi despre o crima intr-un ziar sau sa auzim la stiri vorbindu-se despre propriul nostru asasinat.

Pentru Freud, exista doar doua persoane de ucis in vis (simbolic): tata sau mama. Toate acestea se afla in legatura cu o situatie oedipiana pe care visatorul cauta sa o rezolve in mod radical precum si cu un conflict cu unul din cei doi parinti. Visatorul se poate trezi cu un sentiment de culpabilitate extrem de puternic care isi poate face simtita prezenta cateva zile la rand deoarece visand ca ne ucidem parintii avem parte de o zdruncinare a edificiului psihic. In cazul in care visatorul este martorul unei crime, Freud este de parere ca avem un conflict nerezolvat cu persoana ucisa.

Crima in vis scoate la iveala o dorinta inconstienta de a rezolva o probleme apasatoare in viata reala. In cazul in care iti apare un ucigas in vis acest lucru poate semnifica ca un anumit element perturbator din viata ta trebuie sa dispara, doar tu esti in masura sa decizi care este acel element. Traditia alchimica a fost extrem de interesata de interpretarea viselor in Evul Mediu considerand ca o crima in vis semnifica cautarea echilibrului. Ceva moare in sine pentru a reda sens vietii si actiunilor.

Ti-a placut?
Articolul precedentCalul in vis
Articolul următorCe inseamna apa in vis

LĂSAȚI UN MESAJ