Coronavirus: conform unei analize, virusul a schimbat modalitatea noastră de a visa

18

Din ce în ce mai multe vise ciudate, coșmaruri care ne marchează, apariția Covid-19 și a distanțării sociale au efecte negative asupra somnului nostru.

Nopțile tale sunt agitate, ai coșmaruri din ce în ce mai ciudate, mai multe decât de obicei și îți amintești ceea ce visezi în amănunt? Oamenii de știință au răspunsul la toată această perioadă de vise agitate.

Dacă ne aventurăm în oraș, purtăm mască și suntem extrem de anxioși dacă întâlnim pe cineva care nu poartă o mască. Ne este greu să recunoaștem pe cineva cunoscut sub mască. Este ca și cum am visa urât în permanență. Conform unei reviste de specialitate, intitulate Scientific American, virusul a modificat lumea viselor noastre, cantitatea viselor pe care le avem, numărul viselor și modul în care ne amintim de aceste vise dar și natura viselor. Odată cu izolarea, șomajul tehnic sau telemunca, ciclul somnului a fost și el modificat puțin deoarece putem dormi mai mult și să ne amintim cu mai mare ușurință de vise.

Visele se rezumă cel mai adesea la teama de a fi contaminat(ă) sau absența contactului fizic. Percepute drept reale, alte vise merg spre un univers metaforic și coșmaresc care, indirect, fac referire la pandemie. Imaginile metaforice por face parte dintr-un efort constructiv pentru a oferi sens evenimentelor perturbatoare. Un proces conex este eliminarea fricii prin intermediul unor noi amintiri securizante.

Numeroasele postări de pe rețelele sociale stau drept mărturie a modului în care scenariile de vise sunt incompatibile cu distanțarea socială. Acestea din urmă declanșează adesea un rar moment de conștiință de sine și de trezire. Această izolare a sinelui față de alții este o experiență necunoscută și contrară evoluției naturale a speciei umane. Sărbătoream ceva organizând o petrecere. Și m–am trezit deoarece ceva nu mergea deoarece nu mai avem voie sa organizăm petreceri fastuoase, ni se impune distanțarea socială…este mărturia unei internaute pe rețelele sociale.

Specialiștii consideră că în această perioadă trebuie să învățăm să practicăm visul lucid, adică să fim conștienți de ceea ce visăm, să apelăm la tot ce putem pentru a transforma visele agitate din timpul pandemiei în vise mai plăcute.

LĂSAȚI UN MESAJ