Ce semnifica focul in vis?

453

Focul este unul din cele patru elemente primordiale alaturi de pamant, aer si apa. Are o forta destructiva si regeneranta totodata. In functie de vis, inconstientul va alege o forma sau alta de expresie.

In numeroase vise in care apare focul, visatorul este fie martor la un incendiu fie el insusi face focul. Prin urmare aceste vise alterneaza intre o pozitie activa sau pasiva. Este destul de rar ca cele doua functii sa actioneze in acelasi timp in cadrul aceluiasi vis.

In abordarea freudiana, focul este retinut in special datorita dimensiunii sale destructive. Reprezinta fortele pulsionale, magma profunda a libidoului care cauta sa se exprime si sa isi afirme puterea. Visatorul incearca prin acest vis sa compenseze aceasta absenta sau aceasta abstinenta prin imaginea unor flacari reprezentand energia sexuala arzatoare. Aceste flacari pot fi o reprezentare simbolica a flacarilor infernului in care visatorului ii este teama sa se piarda daca accepta expresia libidoului.

Pentru Jung, focul este cel mai mare simbol al energiei vitale. Este simbolul purificarii si distrugerii totodata. Este simbolul masculinitatii. Focul in vis este semnul unei dovezi interioare de reusita si de prosperitate. Daca focul apare in cadrul unui cosmar, este posibil ca visatorului sa ii fie teama sa isi asume unele responsabilitati. Daca focul in vis este purtator de energie, scoate la iveala o transformare fizica sau psihica. Nu este amenintator insa va reprezenta intotdeauna lumina si caldura.

Mircea Eliade vorbeste in operele sale despre foc drept elementul prin care natura este schimbata. Focul are o dimensiune dubla: poate fi esenta vitala si sa aiba o functie curativa de evolutie personala. Poate fi infernal totodata si sa arda profunzimile fiintei fara sa emita niciun fel de lumina. Focul este cel care ne calauzeste in intuneric si ne lumineaza. Focul sugereaza razboi, agresivitate si este uneori asociat cu transformare si cu renasterea, asemeni pasarii Phoenix din propria cenusa.

Daca visezi ca focul nu iti provoaca teama acest vis semnifica o transformare interioara.  Ceva vechi urmeaza sa dispara lasand loc unui lucru nou. Daca in vis ai simtit durere, ai fost ars de foc, acest lucru semnfica o situatie amenintatoare si dureroasa din viata ta.

Ti-a placut?
Articolul precedentCrima in vis
Articolul următorCe inseamna vrajitoarea in vis?

LĂSAȚI UN MESAJ