Ce inseamna cand cazi in gol in vis

1491

Senzatia de cadere in gol in timpul visului este destul de frecventa. Aceasta senzatie poate interveni in timpul unui vis sau imediat dupa adormire prin intermediul unor imagini fugitive, care nu sunt vise in adevaratul sens al cuvantului ci un fel de flash-uri onirice, cunoscute sub denumirea de imagini hipnagogice. Aceste imagini corespund relaxarii musculare inainte de adormirea propriu zisa.

Ti s-a intamplat si tie sa visezi ca iti pierzi echilibrul, cazi in gol si te prabusesti pe sol? Adesea, visatorii sunt asociati cu senzatia, cu alte cuvinte, nu se vad cazand la propriu. Au impresia, simt ca isi pierd echilibrul, ca sunt pe cale sa cada in gol…nu putem vorbi despre caderea in gol ca imagine propriu zisa in vis ci mai degraba despre o perceptie onirica speciala.

Din punct de vedere freudian, caderea in gol poate fi interpretata precum o aspiratie de a te lasa dus de val, te a te relaxa, de a elimina dorinta de a stapani toate lucrurile din viata ta. Caderea in gol poate semnifica un sentiment de nesiguranta profunda in viata reala. O multime de alegeri de facut, decizii prost asumate…o multime de ganduri si temeri ca nu suntem la inaltimea asteptarilor, evenimentelor. In viziunea freudiana, acest vis corespunde unei dificultati in asumarea dorintei sexuale sau agresivitatea.

Abordarea freudiana vede in acest tip de vis un sentiment de putere, inconstientul il aduce pe visator la conditia sa de simplu muritor, dependent de propriile sale pulsiuni.

Visul in care o persoana cade in gol poate fi interpretat drept o acceptare a unei schimbari in viata acesteia. Visatorul este nevoit sa accepte faptul ca nu mai detine controlul total asupra lui insusi si ca trebuie sa profite de energia ramasa pentru a face o schimbare majora si sa se accepet asa cum este: fragil, vulnerabil insa individual.

Notiunea de cadere in vis in traditia iudeo-crestina se afla in stransa legatura cu Satan, ingerul cazut in Paradis. Este, in egala masura, caderea lui Adam si Eva. Caderea este prin urmare o greseala, o transgresiune, o dezamagire personala.

Ti-a placut?
Articolul precedentInelul in vis
Articolul următorPaianjenul in vis

LĂSAȚI UN MESAJ