Ce inseamna apa in vis

0
437

Apa in vis este destul de frecventa. Apa apare in visul barbatilor si femeilor deopotriva. Apa face din cele patru elemente primordiale (alaturi de pamant, foc si aer). Prin urmare, este normal ca acest element sa apara in mod frecvent in visele noastre: imaginea unui fluviu, cascade, apa marii sau cada din baie. Apa ne duce cu gandul la contemplare, la puritatea regasita si nu este intodeauna asociata cu inecul.

Apa este prezenta in visele noastre intr-o forma extrem de diversificata. Prezenta sa este adesea interpretata drept purificatoare doarece notiunea de igiena se afla in stransa legatura cu apa. Insa prezenta apei este adesea aflata in legatura cu fluviile care poarta anumite obiecte sau cu fiintele, reprezentand trecerea de la o stare la alta. Astfel, exista cazuri in care apa este asociata cu notiunea de traversare.

Pentru Freud, apa se afla in stransa legatura cu feminitatea, cu mama in special. Celebrul psihanalist a facut adesea legatura dintre apa si inconstient in cele mai mari profunzimi ale sale. Apa ne aminteste de lichidul amniotic, momentul in care fatul se afla inca in legatura stransa cu mama sa. Apa poate semnifica si notiunea de purificare, asociata gandurilor care trebuie puse in ordine, curatate.

Pentru Jung, apa reprezinta vitalitatea fiintei. Apa este matricea si poseda un aspect matern. Prin urmare, simbolizeaza inconstientul. Apa poate fi asociata in egala masura cu o forma de regenerare, atat a gandurilor cat si a fizicului uman. Apa are un aspect de curatare a caracterului. Trecutul unei persoane poate fi greu de dus, mai ales daca in visul persoanei respective apar inundatii sau ape mai mult sau mai putin tulburi. Daca visul este placut, acest simbol este benefic deoarece apa este fecundanta. Daca visul este mai putin placut, inseamna ca persoana respectiva simte nevoia sa respire, asemeni momentului nasterii pentru a se separa de elementul matricial matern.

Pentru hindusi, apa este simbolul renasterii. An de an, cateva milioane de persoane se indreapta spre Vârânasî pentru a purifica in fluviu karma vietilor lor trecute si sa isi asigure o mai buna rezistenta in viata prezenta.

Ti-a placut?
Articolul precedentCrima in vis
Articolul următorCe semnifica focul in vis?

LĂSAȚI UN MESAJ