Ce este somnambulismul

668

Somnambulismul este o tulburare de somn care îi determina pe oameni să se ridice şi să umble în timpul somnului. Această tulburare aparţine familiei parasomniei.

Episoadele de somnambulism apar de obicei atunci când o persoană se află în stadiile profunde ale somnului, petrecandu-se între fazele 3 şi 4 ale somnului, respectiv în etapa somnului lent.

Somnambulul nu este în măsură să răspundă în timpul evenimentului şi nu-şi aminteşte nimic din această perioadă.

Somnambuluismul este asociat activităţilor motorii automate simple sau complexe, precum mişcări, mers sau vorbire incoerenta în timpul somnului, fără a fi conşitent. Somnambulismul se petrece de regulă în rândul copiilor şi adolescenţilor şi, se estimează că 19% din populaţia globului o experimentează de-alungul vieţii. Aceste episoade sunt izolate, dar sunt şi persoane, între 1 şi 6% care prezintă episoade în mod repetat.

Unele activităţi din timpul somnambulismului pot fi lipsite de pericole, mersul la baie, curăţarea unor obiecte, ridicatul şi aşezatul în pat, dar altele pot fi periculoase, precum gătitul, conducerea autovehiculelor, gesturi violente, etc.

Cauza acestor tulburări de somn este necunoscută, şi până în prezent nu se cunoaşte un tratament eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ