Care este rolul cosmarurilor?

431

Mesageri ai inconstientului nostru, cosmarurile noastre pun in scena temerile fiecarei persoane in parte. Cosmarurile ne perturba, ne infricoseaza, ne cutremura, ne trezim brusc din somn cu o senzatie neplacuta. Insa cosmarurile ne ajuta si sa ne cunoastem mai bine. Asta cu conditia sa stim sa le interpretam si sa le descifram.

Perturbare nocturna. In principiu, datorita facultatii cosmarururilor de a produce situatii absurde si de neinteles. Cosmarurile vin cu o serie de imagini care risca sa ne perturbe somnul. Insa exista persoane care nu se lasa afectate de cosmaruri. In schimb, altele nu pot sa se gandeasca la altceva. Din cauza ca exista cazuri in care ne punem la culcare stresati si angoasati, avem parte de cosmaruri. Cosmarul este de obicei reflectia unei probleme nerezolvate, o problema la care ne gandim neincetat.

Constiinta face cosmarul. Analizand visele, Freud nu utilizeaza notiunea de cosmar. In realitate, cu cat stim sa infruntam mai bine emotiile vehiculate in cadrul viselor cu atat ni se par mai putin terifiante. Constiinta este cea care, prin intermediul inconstientului califica visele drept terifiante sau mai putin terifiante. De exemplu, cand o persoana viseaza prabusirea unui avion, acest tip de vis poate fi interpretat drept o dificultate de a trece peste problemele din viata de zi cu zi. Este modalitatea indirecta a inconstientului de a preveni ca folosim energia impotriva noastra si incearca sa ne aminteasca ca noi suntem cei care ne hotaram destinul.

Fiecare cosmar cu codul sau. Fiecare visator in parte poseda propria sa cheie asupra viselor. Visatorul este singurul in masura sa descifreze propriile productii nocturne. Cu toate acestea, Freud si Jung au reperat o serie de simboluri si de vise tipice, comune umanitatii. Culoarele lungi si labirintele semnifica ca ne aflam intr-o situatie dificila din care ne este greu sa iesim, ca avem un obstacol de trecut.

Obiectele lungi, transante precum avionul, umbrela sau cutitul ar fi reprezentatii ale sexualitatii masculine. Pierderea dintilor este unul din cele mai frecvente cosmaruri. Exista persoane care pot avea acest cosmar trei luni la rand.  In momentul in care visezi ca pierzi un dinte cariat acest lucru inseamna ca ai pierdut ceva in viata, ai fost invins de ceva.

Ti-a placut?
Articolul precedentCe inseamna calul in vis?
Articolul următorPainea in vis

LĂSAȚI UN MESAJ