23 de lucruri pe care nu le stiai despre vise

1091

1. Iti petreci o treime din viata visand?

2. 6 ani din durata medie de viata ii petreci visand? Asta inseamna mai mult de 2100 de zile petrecute pe un alt taram.

3. Visele au aparut inca de cand a aparut primul om pe planeta? In era romana, visele lucide si semnificative erau supuse spre analiza si interpretare in Senat.

4. Toti oamenii viseaza? TOTI! Doar pentru ca nu iti amintesti un vis a doua zi, nu inseamna ca nu ai visat. De fapt, intr-o noapte visezi de mai multe ori.

5. Visele sunt indispensabile? Lipsa viselor poate indica o deficienta de proteine in organism sau o tulburare de personalitate.

6. In medie, visele dureaza 1-2 ore, in fiecare noapte? Mai mult, poti sa ai intre 4-7 vise pe noapte.

7. Oamenii orbi viseaza? Daca acestia vad imagini in vis, depinde de modul in care au devenit orbi, fie la nastere sau au devenit orbi mai tarziu in viata. Dar vederea nu e singurul simt care poate duce la visare. Sunetele, simtul tactil si mirosul devin hipersensibile pentru cei orbi si visele lor sunt bazate pe aceste simturi.

8. La 5 minute dupa terminarea visului ai uitat deja jumate din el? Dupa 10 minute, ai uitat 90%.

9. Cuvantul “vis” (dream) deriva din cuvantul englez “dreme”, care inseamna “bucurie” si “muzica”.

10. Barbatii tind sa viseze mai mult despre alti barbati, in timp ce femeile viseaza in mod egal, atat despre alte femei, cat si barbati?

11. Studiile au aratat ca undele cerebrale sunt mai active atunci cand visezi, fata de momentele cat esti treaz?
12. Cei care sunt treziti imediat dupa un somn REM (Rapid Eye Movement), isi pot aminti visele mai clar decat cei care au dormit neintorsi toata noaptea?

13. Din punct de vedere psihologic, cercetatorii au descoperit ca in timpul unui somn REM, barbatii au parte de erectii, iar femeile de cresterea fluxului de sange vaginal, indiferent de continutul visului?

14. De fapt, “visele umede”, pot sa nu fie legate de un vis de natura sexuala.

15. Persoanele care sunt in proces de a renunta la fumat au tendinta de a avea vise mai lungi si mai intense?

16. Copiii mici nu viseaza despre ei insisi? Propria lor persoana nu apare in visele lor decat la varsta de 3-4 ani.

17. Daca sforai, atunci nu visezi?

18. Cosmarurile sunt comune la copii? Acestea se manifesta in jurul varstei de 3 ani si continua pana la 7-8 ani.

19. In urma unui sondaj in America, s-a constatat ca 67% din respondenti au avut senzatii de deja-vu in vis? Acestea apar mai des la femei, decat la barbati.

20. Aproximativ 3% din adulti sufera de sindromul de apnee in somn? Acest sindrom este vindecabil, dar provoaca o oboseala inexplicabila si ineficienta.

21. Conform unui studiu, cel mai comun decor care apare in vise este propria casa?

22. Este foarte normal ca barbatii sa aiba parte de erectii in timpul somnului REM, chiar daca nu au vise de natura sexuala?

23. Sensul original al cuvantului “cosmar” se referea la un spirit feminin care bantuia oamenii atunci cand acestia dormeau.

LĂSAȚI UN MESAJ