Gianina

0
194

Onomastica noastra contemporana include nume de persoana cu o traditie indelungata care insa au ramas in uz. Ba, mai mult decat atat, aceste prenume se bucura de o popularitate destul de mare in spatiul romanesc. Unul dintre cele mai frumoase nume de persoana ale onomasticii noastre este, fara doar si poate, Gianina, prenumele de fata de la care s-a format si Geanina. Semnificatia numelui Gianina este clara si nu ar trebui sa ne puna absolut nicio problema.

Astfel, cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele in discutie provine de la Jeana, prenume ce se afla in stransa legatura cu Ioana, corespondentul feminin al numelui Ion. Iar pentru a stabili semnificatia numelui Gianina, este important sa ne indreptam atentia spre originea numelui Ion. Acest nume de persoana din urma provine de la forma de origine ebraica Johanan, in componenta caruia recunoastem doua elemente, si anume „Jo-”, ce provine de la „Jahve”, numele divinitatii, si „hanan”, ce inseamna „a avea mila” . Pe baza acestor informatii, se poate spune ca semnificatia numelui Gianina ar fi „Dumnezeu este milos”, respectiv „Dumnezeu are mila”.

La fel de interesanta este si evolutia acestui prenume feminin. Acum cateva decenii, multe dintre numele din onomastica noastra au inceput sa-si schimbe forma, insa nu radical, cat sa nu mai fie recunoscute. Prin acelasi fenomen a trecut si prenumele Gianina, care a devenind Geanina. Insa acest fenomen nu a dus la disparitia formei Gianina, acest nume de persoana fiind inca prezent in onomastica noastra.

Ti-a placut?
Articolul precedentGheorghe
Articolul următorVirginia

LĂSAȚI UN MESAJ